1. Mergi direct la conținut
  2. Mergi direct la meniul principal
  3. Accesează direct mai multe site-uri DW

Cine este Andrei?

Cristian Ştefănescu28 august 2008

Un nou proiect de teatru inedit s-a oprit la Hosman, un sat de pe Valea Hârtibaciului. "Cine este Andrei?" - o piesă despre bătălia cu ideile preconcepute, pusă în scenă de regizoarea berlineză Susanne Chrudina

https://p.dw.com/p/F6ja
"Cine este Andrei?" - Un proiect inedit la HosmanImagine: DW

Anul trecut a fost Zalina. Un basm povestind viaţa unui sat transilvănean închis în dosul unor faţade ridicate nu atât din cărămizi cât din clişee. Stereotipurile, însă, nu se dărâmă de pe o zi pe alta. Astfel că după un an, Zalinei i-a urmat Andrei. O altă piesă de teatru despre bătălia cu ideile preconcepute, pusă în scenă, în apropiere de Sibiu, de o echipă coordonată de regizoarea berlineză Susanne Chrudina.

Susanne Chrudina Projektleiterin
În aşteptarea spectacolului: regizoarea berlineză Susanne ChrudinaImagine: DW

Când un proiect cultural se construieşte cu oameni provenind din culturi diferite şi vorbind limbi diferite, când, în plus, ai de-a face, în acest proiect, cu 16 adolescenţi fără neapărat un bagaj cosmopolit, te întrebi cum se întâmplă să depăşeşti barierele de comunicare.

Susanne Chrudina:

„Nu au fost probleme de comunicare mai mari decât cele care apar în mod normal între oameni. Eram conştienţi că venim din Germania şi suntem în România. Aveam deja experienţa anului trecut, când am montat Zalina şi când Malve Lipmann, autoarea decorurilor şi costumelor, şi cu mine am început să învăţăm limba română. Am avut şi translatorul acesta minunat, Romi Cipariu, care ne-a sprijinit în realizarea unei traduceri primare. Căci de aici încetăm să discutăm şi facem teatru. Teatrul ţine de spirit, de gestica trupului, de ochi – şi funcţionează fără cuvinte, funcţionează în limbi atât de diferite. Abia aici urmează nebunia adevărată, adică modul în care aceşti copii s-au învăţat reciproc să-şi vorbească unul altuia limba, în acest răstimp de numai zece zile în care au lucrat, efectiv, împreună.”

Szene aus dem Theaterstück Wer ist Andrei? 2
Scenă din piesa "Cine este Andrei?"Imagine: DW

Susanne Chrudina a studiat ştiinţele literaturii, sociologie şi filosofie înainte de a se dedica teatrului. Proiectul pe care l-a lansat anul trecut, sub egida anului în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, a fost, pe bună dreptate, un experiment la care au concurat toate faţetele profesionale ale Susannei. Piesa Zalina a fost, de altfel, recompensată cu premiul de excelenţă pentru cel mai bun program cultural al anului sibian – în condiţiile în care 2007 chiar nu a dus lipsă de programe culturale. Chrudina a înţeles, însă, că pentru a fi util cu adevărat unei comunităţi izolate dar şi divizate în interiorul izolării sale, nu trebuie să vină şi să plece, uitând ziua de ieri şi privind, pur şi simplu, spre alte destinaţii. Aşa s-a născut „Cine este Andrei?”.

Susanne Chrudina:

„Este vorba despre identitate, despre cum e să te simţi exclus. Despre cum să îţi aperi identitatea – iar în secolul 21 nu mai e aşa de uşor să o faci, cum era pe vremuri când, de exemplu, erai, pur şi simplu, fiul preotului sau tâmplarului, sau aparţineai unei familii sau alteia. Este o temă pentru toată lumea. Suntem a doua oară aici, este, deci, un proces şi sperăm ca în curând actorii noştri din Hosman să vină şi să joace la Berlin.”

Hosman guckt zu Wer ist Andrei?
Locuitorii satului Hosman au venit la spectacolImagine: DW

Hosman - un vechi sat săsesc din mijlocul Ardealului, în care trăiesc, în anul 2008, câţiva saşi bătrâni, câteva familii de români şi, cel puţin aparent majoritari, romi. De fapt, anul acesta, proiectul a fost mai degrabă un workshop. Un experiment de colaborare între entităţi diferite cultural în speranţa că un succes mic inspiră moral pentru o piesă de teatru adevărată ce va fi montată, aici, anul viitor. Experimentul a reuşit, astfel că anul viitor se va lucra pornind de la câteva întrebări:

Susanne Chrudina:

„De unde vin? Cum sunt? Ce cred despre mine? Mă cunosc? Cum aş vrea să fiu? Există identităţi dificile? Există identităţi ce se cer ascunse? Ştiu că sună destul de teoretic dar vrem ca participanţii să povestească despre asta şi e nevoie de timp. Şi, pentru a o face mai atractiv, vrem să găsim şi un limbaj ca atare. Cu, de exemplu, eroi de benzi desenate. Începe de la prezenţa noatră aici. Iar satul este plăcut surprins că, totuşi, cineva se interesează şi vine. Nu suntem aici pentru a da explicaţii despre cum merge lumea. Nu o fac nici aici, în România, de fapt, nu o fac deloc, prin teatru. Ideea e să aduci bucurie în viaţă, pentru a spune poveşti şi, eventual, să-i generezi unuia sau altuia întrebări. Dacă asta reuşeşte, înseamnă că am făcut deja mare lucru.”

Proben zum Theaterstück Wer ist Andrei?
Sebastian şi cei 11 pitici - cei mai tineri actori din Hosman se pregătesc să intre în scenăImagine: DW

În afară de suportul moral al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, implicarea autorităţilor române la realizarea proiectului din acest an a fost nulă. Ba, pe alocuri, aleşii comunităţii au manifestat reticenţă – din motive de ei ştiute. Proiectul, însă, a fost un succes şi asta s-a putut vedea în devotamentul adolescenţilor faţă de proiect, în ansamblul său, faţă de relaţia cu restul echipei, faţă de propria misiune.